Ikenobo School

Ikenobo School

De Ikenoboschool is ontstaan in Kyoto (Japan) en bestaat al meer dan 550 jaar. De oorsprong van de school is de Rokkakudotempel die nog altijd deel uitmaakt van de Ikenoboschool.  Uit de Ikenoboschool zijn vele andere scholen ontstaan.

De Ikenoboschool heeft 3 soort schikkingen.

Rikka (staand boeket) stelt een landschap voor. Ze wordt geschikt vanuit een ronde stam uit het midden van de vaas (mizugiwa), die de kracht van het leven symboliseert. Iedere lijn wordt op draad gezet  om de ideale vorm te krijgen van lijnen en ruimte.

Shoka (levende bloemen). Deze schikking symboliseert de natuurlijke groei van planten. Hierbij mogen geen hulpmiddelen worden gebruikt, zoals draad. Bij de klassieke vormen gaat dit met een vast patroon, bij de moderne vorm is alleen de mizugiwa van belang. De lijnen worden achter elkaar geschikt en komen eerst met een mizugiwa uit de vaas.

Zowel bij Rikka als Shoka word voornamelijk levend materiaal gebruikt. In Rikka kan men soms gebruik maken van droge takken.

Jiyuka (vrije stijl). Hierbij gaat men uit van eigen creativiteit. Het gebruik van niet natuurlijke materialen en draad is toegestaan. Wanneer men alleen met natuurlijke materialen schikt, wordt draad zoveel mogelijk vermeden.

Men schikt, sinds 120 jaar, meestal op een kenzan (loden prikker). De Ikenoboschool kent veel tradities en traditionele schikkingen. Naast de traditionele schikking zijn ook moderne schikkingen en technieken ontwikkeld, zodat het mogelijk is zowel traditioneel als modern te werken.

Uitgebreide informatie over de Ikenobo School vindt u op hier

Secretariaat:
Tini van der Wetering
06 11327926
info@shofukanlocatie.nl

Gerda Bolhaar over haar passie voor Ikenobo

 

Meer Ikenobo schikkingen:

© Copyright 2017