Over Ikebana

Een wereld vol schoonheid en verfijning, een wereld die cultuur en natuur verbindt, speels, kunstig, betoverend. Van klassiek en modern tot ultramodern. Ikebana is een levende kunstvorm, niet alleen in het land van herkomst, maar ook in ons land.
Bij het samenstellen van een arrangement volgt men bepaalde regels, die voor elke school variëren. Als beoefenaar ontwikkelt men een grote betrokkenheid bij de natuur.
Ikebanaschikkingen zijn asymmetrisch opgebouwd en zullen altijd een lege ruimte als essentieel onderdeel van het geheel laten zien. Daarbij is de harmonie tussen het materiaal, de schaal/vaas en de plaatsing in de lege ruimte van belang. Een beoefenaar van Ikebana zal zoveel mogelijk gebruik maken van de bloemen van het seizoen.

Ikebana Organisaties met activiteiten in Nederland

ALGEMEEN IKEBANA

 

SPECIFIEK 1 SCHOOL
Nederlandse Ikebana Vereniging Ikenobo Chapter Nederland
Netherlands Chapter of Ikebana International # 125 Ohara Chapter Nederland
  Sogetsu Branch Nederland
  Ichiyo Branch Nederland
  Ikenobo Studygroup Zürich

 

De Nederlandse Ikebana Vereniging (NIV) werd in 1960 opgericht om het beoefenen van de Japanse bloemschikkunst te stimuleren. Er wordt onderwezen volgens de volgende vier stijlen: Ikenobo, OharaSogetsuIchiyo.

Lees meer over de historie van Ikebana

Ikebana kwam in de zesde eeuw na Christus uit China naar de Japanse eilanden als Boeddhistische uiting van liefde voor harmonie en de schoonheid van de natuur.

De Japanse priester Ono-no-Imoko, die zich als kluizenaar terugtrok aan de oevers van een meer in de buurt van Kyoto, was waarschijnlijk de eerste die bloemen en takken in een tempel schikte. Andere priesters volgden zijn voorbeeld, waardoor de stijl van de Ikenobo School ontstond. Later zouden andere scholen ontstaan, zoals Ohara, Sogetsu en Ichiyo.

De naam Ikebana is afgeleid van de woorden Ikeru (leven, weer tot leven wekken) en Bana (bloem).

Ikebana begon vele eeuwen geleden zoals vele andere kunstvormen als middel van religieuze verering. Langzaam werd het religieuze aspect van Ikebana minder belangrijk en nam de puur esthetische belangstelling toe. Bloemschikkingen werden decoratieve elementen in de tokonoma, een nis in de Japanse gastenkamer. Vandaag de dag zijn Ikebanaschikkingen, behalve in de leefomgeving, ook regelmatig te zien in winkeletalages, in lobbies van hotels en grote bedrijven en in musea. Beoefenaars van de Japanse bloemschikkunst ontwikkelen een oog voor compositie, harmonie en ruimte.

Buitenshuis zijn wordt vanzelf een zoektocht naar inspiratie en materiaal. Iedereen kan zich deze eigenschappen meester maken en zo leren zichzelf uit te drukken. Of men nu een van de basisoefeningen maakt, een gegeven uit de natuur uitbeeldt, een gemoedstoestand weergeeft of een abstract thema uitwerkt, Ikebana is een boeiende mogelijkheid tot zelfexpressie.

© Copyright 2017