Boekentips

Boekentips

 

Kokoro: de wegen van het hart

Soseki Natsume behoort tot het allerbeste wat de Japanse literatuur te bieden heeft.
Hij wordt wel genoemd de godfather van de moderne Japanse literatuur.  Kokoro: de wegen van het hart
Dit boek wordt beschouwd als een van de belangrijkste Japanse romans ooit,
bekend bij elke scholier en gelezen door iedereen die de nationale literatuur serieus neemt. 

De roman vertelt het diepmenselijke verhaal van de vriendschap tussen twee naamloze personages:
een jonge student en een oudere man die hij Sensei (leraar) noemt. Sensei leeft met zijn vrouw afgezonderd van de buitenwereld, achtervolgd door geheimen uit het verleden. Langzaam maar zeker stelt hij zich open voor de jongeman en vertelt hij over zijn eigen studententijd, waarin dingen zijn voorgevallen die hem al zijn leven lang schuldgevoelens bezorgen.

Verkrijgbaar via: www.batsu.nl/japanse-boeken/452/kokoro Prijs € 21,99

 

Oudolf Gardens bij Hauser & Wirth in Somerset

Oudolf Gardens bij Hauser & Wirth in Somerset

Dit boek geeft een unieke kijk op Piet Oudolf. Tuinarchitect en plantenliefhebber Rory Dusoit heeft een verslag gemaakt van zijn bezoeken in een jaar aan de deze bijzondere tuinen.
Hij beschrijft de fraaie plantencombinaties en ontrafelt Oudolfs speciale beplantingstechnieken en de achterliggende ontwerpen, aangevuld met ruim 300 prachtige foto’s.
Piet Oudolf kreeg de vrije hand op het terrein van 6.000 vierkante meter bij kunstgalerie Hauser & Wirth in Bruton, Somerset. Hij maakte daar drie aparte tuinen: het boerenerf met grasland, de besloten Kloostertuin en het Oudolf Field bestaande uit vier delen met o.a. de sporobolusweide, die volgens Oudolf natuurlijker is dan de natuur zelf.

Uitgeverij Terra, ISBN 9789089898159, Hardcover 208 pagina’s. Prijs € 34,99

 

Kijken in de ziel van Japan

Kijken in de ziel van Japan

 

Freek Vossenaar (1957) was als diplomaat werkzaam op de Nederlandse ambassade in Tokio. Zijn fascinatie voor het land zette hij om in verschillende boeken.
Zou het waar zijn? Is er werkelijk een nieuw Japan opgestaan dat de buitenwereld omarmt? De oude cultuur en tradities lijken in bullettreinvaart te worden omgevormd tot een hypermonderne, globale samenleving.
In het Olympische jaar 2020 worden veertig miljoen buitenlandse bezoekers in Japan verwacht. Maar achter de campagne om de Olympische Spelen, in de verborgen ramen-restaurants en sushi-shops van Tokio, op het platteland, in de wereld van de sumoworstelaars en op tal van andere plekken kwam Japan-kenner Freek Vossenaar ook grote uitdagingen en obstakels tegen: moeizame relaties met de buurlanden, vergrijzing, de ondergeschikte positie van vrouwen.
De gevierde harmonie en de bewonderde tradities laten zich niet zomaar opzijzetten, het Japanse verleden laat zich niet gemakkelijk verjagen.

Uitgeverij Balans, Verkoop door Bol.com, Prijs € 21,99

 

Poetical Ikebanapoetical-ikebana_cover (1)

De combinatie van Ikebana en haiku resulteert in een meer dan geslaagd huwelijk. De overeenkomst tussen de twee kunsten gaat dan ook veel verder dan hun gemeenschappelijke Japanse ontstaansgrond. De verleidelijke eenvoud van de haiku, haar spaarzaam woordgebruik en subtiliteit, haar stiltes en haar diepe gronden, haar ritmes en seizoenen… het zijn maar enkele van de kenmerken die haiku met Ikebana deelt.
Zowel ikebana als haiku raken een gevoelige snaar. Ze hebben de kracht om emoties te evoceren met materiaal waarvan het overbodige zorgvuldig werd weggesnoeid om de essentie te reveleren. Beide kunsten slagen erin om onze blik even vast te houden, ons dagelijks ritme tijdelijk te vertragen en nodigen ons uit om meer te zien dan wat de zichtbare wereld te bieden heeft.
Onder leiding van Hedwig Aerts selecteerden leden van het poëziecentrum Gent hun persoonlijke favorieten uit de rijke collectie historische haiku. Naast dit werk van de grootmeesters, creëerden ze speciaal voor deze uitgave ook nieuw poëtisch werk. Het kruim van de internationale ikebanawereld interpreteerde de haiku wat resulteert in een verrassende en gevarieerde collectie die zowel door bloemsierkunstenaars als liefhebbers van de poëzie zal gesmaakt worden.

Auteur: Misc.
Fotograaf: Misc.
Formaat: 29 x 24 cm
Pagina’s: 208
ISBN: 978-90-5856-519-8
Prijs: € 59,90
Uitgeverij: Stichting Kunstboek, www.stichtingkunstboek.com

Tokyo Flowers

KOBAYASHI_Cover-tokyo-flowers KOBAYASHI_1-150x150 KOBAYASHI_2-150x150 KOBAYASHI_3-150x150 KOBAYASHI_4-150x150

Trouw aan hun drie basisprincipes – schoonheid, puurheid en kwaliteit – bracht het Japanese YouKaEn van een relatief klein, onbekend bedrijf tot één van de belangrijke spelers op het vlak van inventief en creatief floraal werk. Zonder twijfel ligt schoonheid verborgen in elke bloem, maar het is de taak van de ontwerper om die inherente schoonheid te overstijgen en een object te maken dat het beste van natuur en verbeelding verenigt; een creatie die puur, verfijnd en gracieus is. Yuji Kobayashi (°1963), hoofdontwerper en executive manager van YouKaEn, heeft geen woorden nodig om deze visie in de praktijk om te zetten. Zijn werk spreekt voor zich. Een foutloze techniek en de keuze voor alleen de beste materialen, resulteert in bloemsierkunst die flirt met de perfectie. Zijn composities verenigd in deze publicatie munten uit in symmetrie. Vierkante, ronde, driehoekige en cylindrische creaties worden zorgvuldig uitgedacht en op papier geschetst vooraleer ze in plantaardig materiaal worden omgezet. Treed binnen in de geest van deze uitzonderlijke artiest en sta versteld.

Auteur: Yuji Kobayashi
Fotograaf: Tetsuzo Fujita
Formaat: 28 x 28 cm
Pagina’s: 144
ISBN: 978-90-5856-392-7
Prijs: € 49,95
Uitgeverij: Stichting Kunstboek, www.stichtingkunstboek.com

© Copyright 2017