Foto’s van arrangementen van leden van NIV 60 jaar

FOTO’S VAN ARRANGEMENTEN VAN LEDEN VAN NIV 60 JAAR

Maak een arrangement geïnspireerd  op 60 jaar Nederlandse Ikebana Vereniging. Maak hiervan foto’s en stuur deze per email naar jubileumniv60@gmail.com. Vermeld hierbij de naam van de school en eventueel titel of korte uitleg.

De foto’s plaatsen wijgraag in het NIV septemberbulletin en op de NIVwebsite.

Onderstaande foto’s hebben we reeds ontvangen van leden. De tekst bij de betreffende foto kunt u zien als u naar beneden scrollt onder deze galerij.

1. Jeanine van Leijenhorst, Sogetsu, de takken zijn van de beuk, gevonden in het bos bij lage Vuursche, en de bloemen heten Gloriosa.

2, 3 en 4. Misha Huurman, Sogetsu, 3 foto’s,voorjaar 2020, intelligente lockdown: niet alleen geen workshops meer, maar ook niet naar de kapper! Wanneer kan onze Daruma weer uit twee ogen kijken? Als Covid 19 bedwongen is en wij weer een sociaal leven hebben. Geschikt met: kattenkruid of Cyperus zumula en Gloriosa rothschildiana.

5. Elles Mentz-Worthington, Ichiyo. Deze schikking verbeeldt 60 jaar invloed van de spirituele achtergrond vanuit het Oosten met minder meer en respect voor de natuur, die zich heeft vertakt in de westerse samenleving en cultuuruitingen.

6. Joke Gramser, Sogetsu. NIV in 60 jaar uitgevloeid tot een feest van kleur, lijn, massa en ruimte. Sogetsu opent een nieuw(e) blik creativiteit en innerlijke groei.

7. Wini Douma. Een buitenboordkubari. Het idee om tussen twee takken te schikken komt van de Mami Flower Design school in Japan. Postbode-elastiek houdt de takken bij elkaar. Hier kunnen een horizontale tak en een bloem in gestoken worden. Waarschijnlijk gaat het geheel schuiven. Om dit te voorkomen kan er een spijkertje in geslagen worden of een inkeping in het hout worden gemaakt. Omdat dit zonder kenzan in een ovenschaal kan is het leuk om een dergelijke schikking weg te geven. Deze forsythia-tak heeft wortel geschoten en is na twee maanden naar de tuin gegaan. 

8. Dieneke Walvis, Ohara. De oude tak staat voor 60 jaar. De Hortensia is een Japanse bloem.
De bessen van de Nandina staan voor de huidige en nieuwe leden van de NIV.

9. Irene Kho, Ohara. Hierbij mijn schikking ter ere van de 60-jarige jubileum van NIV.
Het is een vrije schikking met het volgende symboliek:

  • Maan en rode cirkel vormen het getal 60.
  • Rode zon verwijst naar Japan(se vlag)
  • Rood in Japan is 60 jaar.
  • Takken kronkel-hazelaar is het verleden.
  • Jonge Irissen is het begin
  • Iris zaaddoos is de toekomst.

10. Ans Vaatstra, Sogetsu. Hierbij mijn inzending voor het 60-jarig jubileum van NIV.
Een omgezaagde Catalpa boom:
Prachtig materiaal (peulen, takken & takjes; naturel & geschilderd) dat weer tot leven komt voor een ode aan 60-jarig NIV.

11. Doris Diels, Ikenobo. Schikking “Jiyoko” (vrije schikking)
Titel: Hartelijk gefeliciteerd met het 60-jarig jubileum van de NIV!

12. Doris Diels, Ikenobo “Kringloop der tijden” op naar de 7de kado!

13. Alie Bos Praamstra, Sogetsu. Driepoot vaas met kurken, roodgekleurde Craspedia en Equisetum Japonica.
Thema: Er is altijd wel iets te vieren!

14. Jeroen Vermaas, Ichiyo. In de glazen Ichiyo-container een vrije schikking met kruisende lijnen, gesteund in een “kristalstructuur” van rechte bamboe en als contrast de grote diamant. (Crocosmia, blad en bloem) 

15. Jeroen Vermaas, Ichiyo. Hangende balans schikking in hangende container in een gebogen bamboe structuur. Grote diamant als contra gewicht (asparagus-2 soorten, crocosmia, sanguisorba, solidago) 

16. Jeroen Vermaas, Ichiyo. Een Vintage Zaalberg om de jarenlange samenwerking met de Keramist te benadrukken. Diagonale schikking met snoeihout, asparagus, diverse soorten allium en grote diamant. 

17. Lies Reinink, Ikenobo. Het is een Jiyuka, vrije schikking van de Ikenoboschool. Een schikking in de maan. De maanschikking wordt vaak in de herfst geschikt. Het jubileum valt in de herfst. De tweede omlijstende metalen maan staat voor het Coronavirus, dat ons beperkt in onze vrijheid, waardoor we het jubileum niet op de geplande manier kunnen vieren. De kleur rood staat voor 60 jaar.

18. Gerry Ophof, Ikenobo.
Haiku:
Door de eeuwen heen
Bekoring in replica
Uiting der natuur
Ggmoh

19. Marja Vervoort-Biemond, Sogetsu. Het Rode perspex wat erin verwerkt zit was in de jaren 80 mijn pionierswerk om onconventioneel materiaal in een schikking te gebruiken. Ik heb er veel workshops mee gegeven. 

Ik vond het passend om het nu weer te gebruiken samen met de zonnebloemen waarvan de blaadjes afgevallen zijn door de herfst, de tijd waarin wij op dit moment zitten. Letterlijk en figuurlijk.

20. Bea Batelaan, Ohara. Toen ik 60 jaar werd, heb ik dit gemaakt voor mijn tentoonstelling; vandaar samen 60 jaar. Het gordijn heb ik niet weggewerkt, zo kan je zien dat het een hangend object voor de muur is.

21. Esther Hoogland, Sogetsu. 60 jaar NIV: ‘scheppende kunst in viervoud’.

© Copyright 2017