Afdeling Het Oosten, kleurenleer

AFDELING HET OOSTEN, KLEURENLEER

Combinatie Lezing over kleur door Esther Hoogland en workshop door Anke Verhoeven gebaseerd op kleur op zaterdag 2 mei 2015.

Na in januari voor de Afdeling Utrecht een presentatie over Kleurenleer te hebben gegeven, mocht ik dit op 2 mei voor de Afdeling het Oosten, tot mijn vreugde, nog eens doen. Nu in combinatie met een workshop door Anke Verhoeven. Hoe vanzelfsprekend kleur ook is, het onderwerp heeft vele aspecten en is bijzonder boeiend. Voor de presentatie heb ik me beperkt tot de objectieve benadering van kleurgebruik zoals Johannes Itten (kunstenaar en kunstdocent) deze beschreven heeft. In zijn boek “Kunst en Kleur” gebruikt hij tevens voorbeelden uit de schilderkunst, wat het extra interessant maakt.

Onder leiding van Anke Verhoeven begonnen we met het maken van een constructie van equisetum (holpijp). Sommigen van ons dachten eerst diep na over welke lijnen ze wilden uitzetten met de holpijp, anderen lieten de lijnen en vormen al knedend ontstaan. We moesten keuzes maken.

We pasten de kleurcombinatie blauwpaars/oranje toe. De complementaire kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. We kregen fel oranje gerbera’s en diep paarse anemonen. Als een schilder creëerden we onze schikking verder en gingen we op ontdekkingstocht wat de kleuren betreft. Het oranje was heel sterk aanwezig. Hoeveel gebruik je daar dan van? En hoeveel paarsblauw zet je daar tegenover?

Esther en Anke, heel erg bedankt voor de wijze waarop jullie ons hebben meegevoerd in de kleurenleer en ons weer een stap verder hebben gebracht in de Ikebanakunst.

© Copyright 2017