Boekentips

 

Boekentips

 

Japan

Cees Nooteboom
Wat ooit begon met een boek over pelgrimstochten in Japan werd voor Cees Nooteboom gaandeweg een diepe fascinatie. Met zijn vermogen om de fijnere nuances van het land te begrijpen richt hij een persoonlijk monument op voor de kunst, de landschappen en inwoners. Japan is een onderdompeling in de schoonheid van nieuwe ontdekkingen en de onvermijdelijke vragen die hierdoor over het eigen bestaan worden opgeroepen.

 

Verkrijgbaar o.a. bij Bol.com – € 19,99

 

 

Poetical Ikebanapoetical-ikebana_cover (1)

De combinatie van Ikebana en haiku resulteert in een meer dan geslaagd huwelijk. De overeenkomst tussen de twee kunsten gaat dan ook veel verder dan hun gemeenschappelijke Japanse ontstaansgrond. De verleidelijke eenvoud van de haiku, haar spaarzaam woordgebruik en subtiliteit, haar stiltes en haar diepe gronden, haar ritmes en seizoenen… het zijn maar enkele van de kenmerken die haiku met Ikebana deelt.
Zowel ikebana als haiku raken een gevoelige snaar. Ze hebben de kracht om emoties te evoceren met materiaal waarvan het overbodige zorgvuldig werd weggesnoeid om de essentie te reveleren. Beide kunsten slagen erin om onze blik even vast te houden, ons dagelijks ritme tijdelijk te vertragen en nodigen ons uit om meer te zien dan wat de zichtbare wereld te bieden heeft.
Onder leiding van Hedwig Aerts selecteerden leden van het poëziecentrum Gent hun persoonlijke favorieten uit de rijke collectie historische haiku. Naast dit werk van de grootmeesters, creëerden ze speciaal voor deze uitgave ook nieuw poëtisch werk. Het kruim van de internationale ikebanawereld interpreteerde de haiku wat resulteert in een verrassende en gevarieerde collectie die zowel door bloemsierkunstenaars als liefhebbers van de poëzie zal gesmaakt worden.

Auteur: Misc.
Fotograaf: Misc.
Formaat: 29 x 24 cm
Pagina’s: 208
ISBN: 978-90-5856-519-8
Prijs: € 59,90
Uitgeverij: Stichting Kunstboek, www.stichtingkunstboek.com

Tokyo Flowers

KOBAYASHI_Cover-tokyo-flowers KOBAYASHI_1-150x150 KOBAYASHI_2-150x150 KOBAYASHI_3-150x150 KOBAYASHI_4-150x150

Trouw aan hun drie basisprincipes – schoonheid, puurheid en kwaliteit – bracht het Japanese YouKaEn van een relatief klein, onbekend bedrijf tot één van de belangrijke spelers op het vlak van inventief en creatief floraal werk. Zonder twijfel ligt schoonheid verborgen in elke bloem, maar het is de taak van de ontwerper om die inherente schoonheid te overstijgen en een object te maken dat het beste van natuur en verbeelding verenigt; een creatie die puur, verfijnd en gracieus is. Yuji Kobayashi (°1963), hoofdontwerper en executive manager van YouKaEn, heeft geen woorden nodig om deze visie in de praktijk om te zetten. Zijn werk spreekt voor zich. Een foutloze techniek en de keuze voor alleen de beste materialen, resulteert in bloemsierkunst die flirt met de perfectie. Zijn composities verenigd in deze publicatie munten uit in symmetrie. Vierkante, ronde, driehoekige en cylindrische creaties worden zorgvuldig uitgedacht en op papier geschetst vooraleer ze in plantaardig materiaal worden omgezet. Treed binnen in de geest van deze uitzonderlijke artiest en sta versteld.

Auteur: Yuji Kobayashi
Fotograaf: Tetsuzo Fujita
Formaat: 28 x 28 cm
Pagina’s: 144
ISBN: 978-90-5856-392-7
Prijs: € 49,95
Uitgeverij: Stichting Kunstboek, www.stichtingkunstboek.com

© Copyright 2017